Türkiye'de travesti ve eşcinsellerin durumu

15.01.2015
507
Türkiye'de travesti ve eşcinsellerin durumu
Tamda türkiyede travesti ve diğer lgbt ve transseksül bireylerin durumuyla alakalı birşeyler okumak isterken bunu buldum. Yazı intettetin yazı dizilerinin birinden alınmıştır. Derinlemesine bilgi verilmiş ve bir transseksüelin yaşamına değinilmiş. Türkiye’de yaşayan Travesti bihterin hikayesine de buradan ulaşabilirsiniz. Bence yazıyı sonuna kadar okunacak cinsten.. Göz ardı edilen gerçeklere ziyadesiyle değinilmiş.. Türkiye’de travesti olmak başlıklı yazı linkte…

Türkiye’de üçüncü cinsin durumu

‘Eşcinsellik tercih değil doğal bir eğilimdir’
Eşcinseller, “Sahnede alkışlanıp, sokakta taşlandığımız bir toplumda yaşıyoruz” diyor… Pek çok kişi homoseksüellere ‘hastalıklı’ gözüyle bakıyor, kimi korkuyor, kimi baskı yapıyor… Uzmanlarsa gerçeği ortaya koyuyor: “Cinsel yönelim, kişinin kendisinin seçip değiştirebileceği bir durum değil”
ELİF KORAP Eşcinsellik… Yüzyıllardır hayatın tam ortasında varlığını koruyan ancak yeni yeni kabullenilmeye başlanan olgu… Eşcinselliğin algılanışı ve yaşanışı, her ülke ve toplumda farklı… Türkiye’de ‘eşcinsel’ denince çoğu kişinin aklına E — 5’te görülen travestiler, ağır makyajlı şarkıcılar, kırıtarak yürüyen, daha kadınsı giyinip konuşan dar blucinli genç erkekler geliyor… Çoğu insan eşcinsellerin gittikleri barlara uğramaktan çekiniyor, aileler çocuklarının onlarla arkadaş olmasını pek istemiyor. Öte yandan aynı toplumun bireyleri eşcinsel şarkıcıları ayakta alkışlıyor…

‘Tedavilik bir şey değil’

Peki kimdir eşcinsel, ne yapar, neden insanlar kaçar ondan? Travesti ve eşcinselin farkı nedir? Bu bir hastalık mıdır? Çoğumuz eşcinselleri tanımıyoruz ve tanımadığımız bir şeyden korkuyoruz… Bu sefer onlara sorduk; “Kimsiniz? Ne iş yaparsınız? Eşcinsel olmak ne demek? Beklentiniz nedir?” dedik. Gay’lerle, travestilerle, lezbiyenlerle ve onların aileleriyle konuştuk. Ne hissettiklerini, yaşadıklarını, öykülerini kendilerinden dinledik. Hukukçuların, psikiyatristlerin eşcinsel kimliğe bakışını araştırdık…. Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) Başkanı Psikiyatrist Dr. Nesrin Yetkin, eşcinselliğin psikiyatrik hastalık sınıflamalarından 20 yıl önce çıkarıldığını belirtiyor şöyle diyor: “Eşcinsellik üç çeşit cinsel yönelimden biridir. Eşcinsel yönelimi değiştirmeye yönelik herhangi bir tedavi girişimi, etik değildir. Zaten başarılı olma şansı da yoktur.”

Ergenlikte fark ediliyor

Kişilerin, eşcinsel olduklarını genel olarak ergenlik döneminde fark ettiklerini kaydeden Yetkin, bazı eşcinsellerin, toplumdaki ‘homofobi’ nedeniyle yönelimlerini bir süre reddettiklerini, kendilerini karşı cinse ilgi duymaya zorladıklarını anlatıyor. Dr. Nesrin Yetkin, bir heteroseksüelin bir eşcinselle arkadaşlık etmesinin, ruh sağlığını etkilemeyeceğini belirterek şunları söylüyor: “Cinsel yönelim asla görme veya örnek alma ile oluşmaz, değiştirilemez. Cinsel yönelim aile içinden örnek alma ile oluşsaydı, kimse eşcinsel olamazdı.”

‘Kendinizi gizlemeyin’

Toplumda pek çok kişinin, hatta eşcinsellerin bile eşcinselleri dışladığını belirten Dr. Yetkin şöyle konuşuyor: “Toplumda azınlıkta kalan daima dışlanır. Önyargılar da bunu etkiler. Sosyal konumları iyi olan eşcinsellerin kendilerini gizlemekten vazgeçmeleri olumlu olacaktır. Ön yargıların değiştirilmesinde medyanın tartışılmaz rolü var. Bu konu medyada ne kadar konuşulur, tartışılırsa yanlış bilgilerin düzelmesi de o kadar kolaylaşır”

Çocuğunuz eşcinselse…

Dr. Nesrin Yetkin, çocuğunun eşcinsel olduğunu öğrenen ailelere şu önerilerde bulunuyor: • Cinsel yönelim kişinin kendisinin de ailesinin de seçebileceği ya da değiştirebileceği bir durum değil. Suçluluk, pişmanlık gibi duygulara kapılmamalı, bunu çocuklarına yansıtmamalılar.• Profesyonel yardım alabilirler.• Dünyanın sonu gelmiş, çocukları korkunç bir suç işlemiş ya da yüz kızartıcı bir durum varmış gibi davranmamalılar.• Kendini suçlu hisseden çocuğa dünyada tek eşcinselin kendisi olmadığı söylenmeli.• Cinsel yönelimi ne olursa olsun, çocuklara sevgi gösterilmeli ve destek olunmalı.• Çocuğun toplumla ilişki kurmasına çalışılmalı. • Kişi ailesi tarafından evlendirilmeye ya da ilişkiye zorlanmamalı.

Ne, nedir?

• Eşcinsel: Kendi cinsine ilgi duyan kişi.• Biseksüel: Her iki cinse de ilgi duyan kişi.• Heteroseksüel: Karşı cinse ilgi duyan kişi.• Lezbiyen: Kadınlara ilgi duyan kadın.• Gay: Eşcinsel erkek.• Travesti: Karşı cinsin giysilerini giymekten hoşlanan kişi. (Türkiye’de transeksüel anlamında da kullanılıyor.) • Transeksüel: Kendi biyolojik cinsiyetinden memnun olmayıp karşı cinse geçmek isteyen ya da geçmiş kişi.• Homofobi: Eşcinsellere yönelik kaygı, korkuya da nefret.
‘Tek seçenek fuhuş’ÖDP’den milletvekili adayı olan Demet Demir, 40 yaşında bir transeksüel… Sorunlarını dile getirme şansını ‘kapmış’ ama hayat yine de kolaylaşmamış
Ne zaman ameliyat oldunuz? Altı yıl oldu.
Para karşılığı cinsel ilişkiye neden başladınız? Bir matbaada çalışırken 16–17 yaşlarında tacize uğradım, işten ayrılmak zorunda kaldım. Hep aynı şekilde devam etti. Türkiye’de kimliğini açıklıyorsan, kendini belli ediyorsan işinden oluyorsun. Tek seçenek fuhuş. 20 yıla yakın süre fuhuş yapmak zorunda kaldım. Adam akşam seninle yatıyor, sabah hor görüyor. Sahnedeki travestileri, transeksüelleri, eşcinselleri alkışlıyor, sokakta gördüklerini taşlıyor. İnsanlar iş verse pek çoğumuz fuhuş yapmayı tercih etmez.
Hâlâ para karşılığı ilişkiye giriyor musunuz? Zaman zaman. Yıllardır cinsel haklar mücadelesi veriyorum. İnsan Hakları Derneği üyesiyim. İki yıl önceki seçimlerde ÖDP’den milletvekili adaylığımı koydum. Amerika’da insan hakları ödülü aldım, ama para kazanamadım, hedef haline geldim.
Transeksüel olmanın bedeli nedir? Polisler ve halk tarafından çok tacize uğradım. Karakola düştüğün zaman rüşvet vermek ya da cinsel ilişkide bulunmak zorunda kaldım. Hakarete uğradım. 1983’de üç kez falakaya yattım. Günlerce nezarette kaldım. En büyük şiddeti bize polisler gösteriyor. Bu ayın 19’unda Hortum Süleyman’la mahkememiz vardı.
Duygusal ilişkileriniz oldu mu? Bugüne dek 4 sevgilim oldu. İkisiyle gerçek aşkı paylaştım. Diğerleri sömürmek amacıyla, para kazanmak için benimleydiler. Aslında bizler aşka, sevgiye çok önem veriyoruz, çünkü kolay bulamıyoruz aşkı.
Gelecekten beklentiniz nedir? İsteğimiz, farklı bir cinsel kimlikte olduğumuz için şiddete, ayrımcılığa uğramamak. Heteroseksüellerin sahip olduğu tüm haklardan yararlanmak. İnsanların özgürleşmesi. Eşitliğin sağlanması.
Rumuz: Nietsche, 28, yazar ‘Türkiye, gizli eşcinsellerle dolu ama…’ “Evli, 4 çocuğu olan bir eşcinselle 7 yıl süren bir aşk yaşadım. Dindar biri. Eşi türbanlı. Ait olduğu çevre onu, asıl kimliğini saklamaya itiyor ne yazık ki. Karısına, yıllarca hafta sonları İstanbul’a arkadaşlarını ziyarete geldiğini söyledi. Belli bir süre sonra yaşım da ilerlediği için artık ona tamamen sahip olmak istedim. Benimle kalmasını bekliyordum. Bir tercih yapmak zorunda kaldı ve ailesini seçti. Bunu yapmak zorundaydı. Çocukları ve karısıyla tanıştım, ama tabii bir iş arkadaşı olarak. Eşcinsel kimliğimle değil. Türkiye’de gizli eşcinseller var. Eşleriyle aralarındaki ilişki çok gelenekçi bir yapıdan kaynaklanıyor. Türkiye’de öyle bir baskı var ki, pek çok kişi eşcinsel olduğu halde bir karşı cinsle ilişki kurup evleniyor, ama mutsuz olup yıllar sonra büyük sorunlar yaşıyor.”
‘Eşcinsel olduğum için kovuldum’ Umut Koray, 28’inde bir mimar. İlk önceleri durumunu kendi de kabullenememiş, tedavi bile olmuş; ikiyüzlü insanlardan dertli…
Eşcinselliğinizi nasıl fark ettiniz? 13 yaşlarındaydım. Erkeklere ilgi duyuyordum. Uzun süre kendimle savaştım. Doktora gittim, tedavi oldum. Ama değişen bir şey olmadığını gördüm. 20 yaşında bunu kabullendim. Ailem başta bana toz konduramadı, ama sonunda kabullendi.
Cinsel yöneliminizi açıkladığınız için tacize uğruyor musunuz? Evet. Tecavüz ya da taciz olayı nedeniyle eşcinsel olmadım ama, çok yakın bir arkadaşıma biseksüel olduğumu söylediğim için (o zaman böyle düşünüyordum), zorla cinsel ilişkiye girdim. İnsanlar iki yüzlü. Dört beş kişi olduklarında sokakta sizinle dalga geçerler, ama tek başınıza kaldığınızda sizi cinsel obje olarak görürler.
İş hayatınızda sıkıntı yaşadınız mı? Evet. İzmir’de mimarlık yapıyordum. Üç yıl önce, eşcinsel olduğumu öğrenince beni kovdular. Hiçbir yasal başvuru yapamadım, çünkü yasa beni yok sayıyor.
Originally published at www.milliyet.com.tr.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.